Airbrush pisztolyok, kompresszor
Linkek:

Airbrush festékszóró pisztoly
használatával kapcsolatos tanácsaim

Airbrush pisztoly

Festékek:           
Az airbrush pisztolyokból szinte mindenféle festék kifújható, feltéve ha az megfelelő hígításban kerül a készülékbe. A festékszóró körülbelül tej sűrűségű festékeket terít legszebben, a sűrűbb anyagokat nehezebben, nagyobb levegőigény mellett tudja kifújni kevésbé jó minőségű porlasztásban.
A festékek lehetnek vizes bázisúak, és oldószeresek egyaránt. A víztől nem rozsdásodik a pisztlyok szerkezete, az oldószerek pedig nem marják meg alkatrészeiket. Minden háztartási/festékboltban kapható hígító tökéletesen használható mindhárom tipushoz !
           
Ajánlott azonban jól fedő, viszonylag lassan száradó, jól terülő festéket használni, hiszen az airbrush technológia rendkívül vékony festékréteget hoz létre.
Rosszul terülő festékek esetén, a felületen nem tudjuk jó minőségben eloszlatni a festéket, mely esetleg kisebb csomókba, cseppekbe ugorhat össze.
Kevésbé fedő festékek esetén festés után átlátszó felületet kaphatunk!
Rendkívül gyorsan száradó festékek esetén a rendkívül finom porlasztás miatt előfordulhat, hogy a festékszemcsék már röptükben megszáradnak, és a festeni kívánt területre már csak por alakjában hullanak le. "Koppannak a felületen"
           
Általánosan rosszul fedő színekkel történő festés előtt ajánlott egy azonos színű festékkel történő alapozás. Általában rosszabbul fedő színek: fehér, sárga…

Airbrush

Használat:
A pisztoly ravaszának lenyomásával indítjuk a levegőt, majd hátrahúzásával a dűznibe húzzuk a tűt, és indítjuk / szabályozzuk a festék mennyiségét.
Helyes használat az, amikor a levegő nyitása megelőzi a festék nyitását, illetve záráskor fordítva, először a festéket zárjuk, majd  a levegőt. Ha a festéket nem zárjuk el a levegő áramlásának megszüntetése előtt, a tűn komolyabb festékmennyiség maradhat, és így az új indításkor a készülék „köp”. (Egy csúnya pacát csinálhat a felületre.)

A pisztoly használata közben sokszor húzzuk be a tűt, melyet ekkor körülvesz a festék, illetve toljuk a dűznibe, amikor csak a levegő éri. A folyamatos ki/be kapcsolás egyes festékeknél azt eredményezi, hogy a tű végén festék rakódik le. Ez a festék megvastagítja a tűt, és csökkenti a porlasztás minőségét. Ajánlott ezekben az esetekben egy oldószeres párna, szivacs, rongy segítségével ezt időnként óvatosan letisztítani.

Előfordulhat, hogy a pisztoly elején akkor is jön festék, amikor mi nem húzzuk hátra a „ravaszt”. Ennek a jelenségnek elkerülése végett egy kis „holtjátékot” kell hagynunk a ravasz előtt! (A tűt rögzítő csavart kilazítjuk, majd a ravaszt picit hátra húzzuk. Ezt követően a tűt óvatosan beletoljuk dűznibe, majd megszorítjuk a rögzítő csavart!)

A pisztoly festendő felülettől való távolsága határozza meg a szórási szélességet, a festék mennyiségének szabályozása pedig annak vastagságát. Ha a festéket a levegő eltolja a felületen, túl híg festékkel, túl sok festékkel, vagy túl nagy levegőnyomással dolgozunk, esetleg túl közel tartjuk a készüléket.
A legvékonyabb vonal festésénél az előbb említett változók összhangjára van szükség, de ha egyszer ráérzünk, 0.3mm-es dűznivel is a milliméter töredéke vastagságban tudunk festeni.

NE FELEDJÜK GYAKORLÁS KÖZBEN, HOGY A GYAKORLAT TESZI A MESTERT! A PISZTOLY CSAK EGY ESZKÖZ, AZ AIRBRUSH PEDIG EGY SZAKMA! TÜRELEM!

Ha festékszóró pisztoly festéktartályában buborékolást észlelünk, a dűzni nincs teljesen a helyén, vagy nincs eléggé meghúzva, illetve a tömítés nincs a helyén. Általában az esetek 99%-ában egy kis meghúzás végleg megszünteti a problémát. Ha ez nem lenne így, meg kell vizsgálni, hogy a tömítés sértetlen-e. Ilyen tömítést házilag bárki bármikor tud csinálni különböző anyagokból, akár teflonból, papírból, vagy gumipasztából.

AirbrushAirbrush

Takarítás:
A pisztoly egyetlen igazi ellensége a hanyag takarítás. Készülékünk élettartama így nagyban függ a munka utáni kezeléstől, takarítástól.
A festés befejezése után a maradék festéket célszerű kiönteni, vagy kifújni a készülékből, majd helyére a hozzá való oldószert tölteni, és azt kidolgozni a pisztolyból. (lakkbenzin, nitro/aromás/észterhígító, egyes esetekben acetonmentes körömlakklemosó ajánlott)
Ezt követően a pisztolyt darabjaira szedjük. A dűznit mindig kézzel tekerjük fel, és le, így elkerülhető a menet pisztoly testébe történő beletörése.
A pisztoly belsejében elrejtve találhatunk egy tömítésrögzítő csavart, melyhez tilos hozzányúlni. (helyszínre öntött tömítése van a készüléknek, melynek megbolygatása annak sérülését vonja maga után)
A pisztoly alkatrészeit külön-külön el kell mosni, el kell takarítani. A tömítéseket nem kell, nem szabad leszedni a készülék tartozékairól, hiszen azok le, és felrakása veszélyt jelent a tömítések anyagára.

A pisztoly alkatrészeinek gondos eltakarítása után az alkatrészeket nem célszerű összeszerelni, hisz összeszerelés után az oldószerek szabad párolgását gátoljuk.
A pisztoly szétszedett állapotban levegős helyen tartandó, saját műanyag tokjába csak hosszas szellőztetés után tehető, vagy egyáltalán nem ajánlott, hisz a párolgó bezárt oldószer megmarja a doboz belsejét, hosszú időn át szárítja a pisztoly tömítéseit, valamint tönkreteszi a doboz szivacsos bélését.

A pisztolyhoz kapott „pipetta” eltakarítása csaknem lehetetlen, használata ezért kerülendő. A gyógyszertárakban 25 forintért kapható társát tudom ajánlani, melyet viszonylag könnyen lehet tisztítani is.

Pap László

Az igényekre való tekintettel elkezdtem csokorba szedni az általában felmerülő kérdéseket a témávalkapcsolatban. Az alábbi linkekre kattintva találhatjátok a feldolgozott témaköröket.

Cserélhető tartály létezik?

Mi az a dűzni?

Szerkesztő: Pap László Email: lszlp2625@gmail.com