Dinsznótoros pecsenyeAirbrush pisztolyok, kompresszor

Disznótoros pecsenye

Már kisgyerek koromban megtetszett a disznótorok hangulata. A disznóvágások alkalmával szinte az egész család jelen volt, és egyike volt ez azon ritka alkalmaknak, amikor mindenki egy asztalnál ebédelt, vagy vacsorázott. A családias jó hangulat mellett elsőként jut eszembe a disznóvágásról a hagyományosnak számító pecsenye íze. Ezért is tanultam meg elsőként ezt az egyébként nagyon egyszerű receptet. És nem kell feltétlen disznót vágni, hogy ilyen finomságokat készítsünk, bár igaz ami igaz... Friss húsból az igazi!

Hozzávalók:

- 0.4 kg sertéslapocka
- 0.4 kg dagadó
- 0.4 kg sertéscomb
- 250 g sertészsír
- 4 közepes vöröshagyma
- 1 egész fej fokhagyma

valamint: só, őrölt fűszerkömény, őrölt feketebors, víz, vegeta

Elkészítése:

A húsokat feldarabolod teljesen szabálytalan módon, de ügyelve arra, hogy nagyjából hasonló méretűek legyenek, illetve egyik se legyen 3 centiméteresnél vastagabb. Természetesen a kisebb darabokat sem kell kidobnod, hisz később nagyon fogsz örülni a szétfőtt, a zsírban fellelhető húscafatoknak.
A vöröshagymát megtisztítod, majd hosszában kettévágod, és a feleket lefektetve keresztben felcsíkozod. A fokhagymákat megtisztítod, de nem vágod fel, mivel egészben lesz rá szükségünk.

A sertészsírból körülbelül 50 grammot abban az edényben melegítesz, amiben majd készülnek a pecsenyék. A maradék 200 grammnyi zsírt egy kis nyeles edényben forrósítod fel.
A húsok mindkét oldalát jól megsózod, és a felforrósított zsírra pakolod. A másik kis edényben lévő forró zsírt rálocsolod a húsokra, majd ennek a tetejére rápakolod a hagymát, fokhagymát, illetve a képen látható módon ízlés szerint fűszerezed őrölt fűszerköménnyel, vegetával, és őrölt fekete borssal. Fedő alatt órákon át párolod, főzöd, majd amikor a húsok már megpuhultak, leveszed a fedőt, és zsírjára pirítod.

Figyelem! A zsírnak annyira forrónak kell lennie, hogy sercegjen amikor a húsra locsolod, és összerántsa, kifehérítse a húst szinte azonnal. A fűszerezésnél ajánlott nem spórolni, ugyanis sosem sikerült még túlfűszereznem ezt a nagyszerű ételt, ugyanekkor sajnos az ellenkezője már többször előfordult.
Ha a hagymából, és a húsból nem fő ki elég nedvesség, önthetsz alá egy kis vizet.


Dinsznótoros pecsenye

Dinsznótoros pecsenye
Dinsznótoros pecsenye

A kész pecsenyét frissen melegen is fogyaszthatjuk, de azoknak akik már kóstolták "zsírjában megfagyva" kihűlt állapotában, mind megegyezik a véleményük arról, hogy finomabb, mint melegében.
A pecsenyék elfogyása után pedig nagyszerű eledelnek számít az edény aljában található hagymás húsos zsiradék, amit fehér kenyérre kenve ajánlok házi kolbásszal fogyasztani.


Szerkesztő: Pap László Email: lszlp2625@gmail.com